Dlaczego kozie mleko?

Dlaczego kozie mleko?

Dlaczego kozie mleko ?

Z miasta na wieś

Kozie mleko pojawiło się na naszym stole, gdy przeprowadziliśmy się z miasta na małą wieś. Mogliśmy sobie wtedy pozwolić na posiadanie swoich kózek. Było to dla nas dość sporym wyzwaniem. Nigdy wcześniej nie mieliśmy możliwości osobiście pracować z tymi zwierzakami. Jednocześnie życie  poza miastem bardzo nas fascynowało. Możliwość posiadania zwierząt szczególnie mocno cieszyła dzieciaki. Najpierw pojawił się pies, potem dla towarzystwa drugi, potem jeszcze jeden, w międzyczasie  zamieszkały u nas  kury, no i właśnie kózki.  Te ostatnie z myślą o pysznym mleku. Cała nasza rodzina uwielbia produkty mleczne, więc fantastycznie jest mieć  mleko pod ręką, szczególnie kiedy do sklepu nie jest tak blisko 🙂 Szybko okazało się, że mleko od kóz jest przepyszne w smaku. Mleka koziego mieliśmy pod dostatkiem, więc zaczęliśmy próbować robić sery kozie. Przyznam szczerze, że początki nie były łatwe. Konsystencje były przeróżne, a smak stanowił niespodziankę. Ale „praktyka czyni mistrza”  i nieskromnie powiem, że teraz podbijają kubki smakowe rodziny i znajomych.  Drugim krokiem była nauka robienia jogurtów. W tych bardziej zasmakowały dzieci. Szczególnie jeśli są z dodatkiem słodkich owoców. Cieszymy się niesamowicie z naszego małego stadka i z tego, że możemy wyrabiać własnoręcznie sery i jogurty.

Bogactwo wartości odżywczych

Prócz niesamowitego smaku wyrobów z mleka koziego, na uwagę zasługuje jego skład. Najbardziej zaskakując jest to, iż skład chemiczny mleka koziego zbliżony jest do pokarmu matki. Nie jest to jednoznaczne z tym, że mlekiem kozim można wykarmić niemowlaka. Takie historie tylko w micie o Zeusie, który został wykarmiony mlekiem kozy Almatei.  Mleko kozie bez zmodyfikowania nie nadaje się dla niemowląt, ale za to jest wspaniałą alternatywą dla  dzieci sięgających po mleko krowie. Mleko kozie ze względu na mniejsze cząstki tłuszczu jest szybciej i lepiej trawione przez organizm ludzki niż mleko krowie, mimo że często zawartość tłuszczu jest wyższa. Mleko kozie zawiera kwasy tłuszczowe omega 6 i omega 3 oraz węglowodany i białka w większej ilości niż  mleko krowie, natomiast ilości  cukrów jest niższa, co też czyni mleko kozie bardziej wartościowym. Prócz tego biały kozi napój jest bogaty w witaminy szczególnie A i D, witaminy z grupy B i C i minerały takie jak cynk, fosfor, magnez, wapń, fosfor. Natomiast mniejsza zawartość laktozy, czyni je mlekiem bezpieczniejszym dla alergików, pod względem dolegliwości żołądkowych.

 Pomysł na kosmetyki

Kiedy już poznaliśmy dobroczynne  spożywcze właściwości mleka koziego, postanowiliśmy sprawdzić je w kosmetyce. Pewnego dnia padł pomysł, aby zrobić delikatne mydło z myślą o naszych dzieciach.Tak też zrobiłyśmy. Okazało się, że mydła są cudownie delikatne, piana kremowa i nie wysuszają skóry. Tak powstało nasze pierwsze mydło Bobo dla dzieci już od 6 miesiąca życia, które również sprawdza się u dorosłych z cerą wrażliwą.  Potem powstało kolejne mydło o równie prostym składzie z dodatkiem węgla aktywnego, czyli nasze Węglowe przeznaczone do cery problematycznej. Szczerze mówiąc, to własnie mydła doprowadziły do tego, że postanowiliśmy założyć firmę. Kiedy nasze rodziny i znajomi z wielkim zadowoleniem korzystali z mydeł, podjęliśmy decyzję o podzieleniu się naszym dobrem z szerszą grupą i tak powstało Mayram-Manufaktura Kosmetyków Prawdziwych. Do naszych mydeł używamy pełnotłustego mleka koziego.

 A właściwie jakie właściwości kosmetyczne ma mleko kozie?

Mleko i jego zastosowaniu w kosmetyce, od razu na myśl przychodzi piękna Kleopatra. Jej kąpiele w mleku jako podstawa dbałości o urodę są znane na całym świecie. Po niej było dużo innych kobiet stosujących dobroczynne właściwości mleka. Tak przetrwało to do czasów dzisiejszych.

Obecnie mleko kozie jest częstym składnikiem naturalnych kosmetyków i nie ma się co dziwi. Zawiera szereg witamin i minerałów, które mają korzystny wpływ na pielęgnacje skóry.

Warte uwagi jest to, że ph mleka zbliżone jest do ph ludzkiej skóry. Może być stosowane w przypadku wrażliwej cery, gdyż nie powoduje podrażnień. Dodatkowo tworzy na skórze barierę ochronną.

Głównym celem kosmetyków zawierających mleko kozie jest nawilżenie i wygładzenie skóry oraz włosów.  Regularne stosowanie kosmetyków na bazie mleka koziego pomaga w zmiękczeniu, uelastycznieniu i rozjaśnieniu cery. Produkty kosmetyczne z mlekiem kozim nadają się również do pielęgnacji włosów.

Produkty w składzie których możemy znaleźć mleko kozie dedykowane są przede wszystkim skórze suchej i wrażliwej.

Agnieszka

Ten post ma jeden komentarz

  1. Agnieszka

    Mydła pięknie pachna, idealnie sie pienia. Przesylka bardzo szybka. Szczerze polecamy, uzywamy cala rodzina. Dzieci je uwielbiaja.

Dodaj komentarz